- Konu Başlıkları
- Şeker Hastaları İçin Beslenme Programının Önemi Nedir?
- Diyabet ve Beslenme Düzeni
- Diyabet Hastalarına Beslenme Önerileri - Kan Şekeri Düştüğünde Ne Yapılmalı?
- Diyabet Hastalarına Beslenme Önerileri - Kan Şekeri Yüksekliğinde Ne Yapılmalı?
- Diyabette Beslenme Nasıl Olmalı?
Şeker Hastaları İçin Beslenme Programının Önemi Nedir?
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabette beslenme oldukça önemlidir. Diyabet, kandaki şeker oranının fazla olmasıdır. Her geçen gün diyabetli hasta sayısının artmasının nedeni ise sağlıksız beslenme ve kötü yeme-içme alışkanlıklarıdır. Diyabet tedavi edilmezse kalp hastalıklarından tansiyona kadar farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Dolayısıyla diyabette beslenme açısından baktığımızda şeker oranını dengede tutmanın önemi büyüktür.
Diyabet ve Beslenme Düzeni
Kan şekerini kontrol altında tutmak ve oluşabilecek komplikasyonları önlemek için dikkatli bir beslenme düzeni ve diyet gerekir. Fakat şeker hastalığının belirtileri tip 1 ve tip 2 diyabet için farklılık gösterebilir.
Tip 1 Diyabet, pankreasın insülin adı verilen hormonu üretmekte yetersiz kalması veya üretmemesi sonucu ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Bu hastalık, genellikle genç yaşlarda başlar, çocukluk veya adolesan döneminde ortaya çıkar.
Tip 1 Diyabetin Temel Özelliği, çok su içmek, çok sık idrara çıkmak ve vücut ağırlığında kayıp oluşması Tip 1 diyabetin belirtilerindendir.
Tip 1 Diyabetin Tedavisi, yaşam boyu süren günlük insülin enjeksiyonlarını içerir. Ayrıca, beslenme planı, egzersiz ve kan şekeri düzeylerini izleme gibi yönetim stratejileri de önemlidir. Erken tanı, etkili tedavi ve Tip 1 diyabette sağlıklı beslenme, tip 1 diyabetli bireylerin sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.
Diyabet Hastalarına Beslenme Önerileri - Kan Şekeri Düştüğünde Ne Yapılmalı?
Diyabetli kişinin uzun süre aç kalması, aşırı fiziksel aktivitede bulunması nedenleri ile kan şekeri düşebilir. Bu gibi durumlarda hemen meyve suyu ve şeker içeren hızlı bir karbonhidrat kaynağı tüketmek veya 2-3 adet kesme şekeri, meyve suyu tüketmek diyabet ve beslenme için oldukça önemlidir.
Diyabet Hastalarına Beslenme Önerileri - Kan Şekeri Yüksekliğinde Ne Yapılmalı?
Stres, enfeksiyonlar, yetersiz fiziksel aktivite, yanlış beslenme, ilaç dozajındaki hatalar gibi faktörler kan şekerini yükseltebilir. Ağız kuruluğu, sık aralıklarla idrara çıkma, aşırı susama, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durumlarda insülin veya diyabet ilaçlarının uygun dozda kullanımı, su içimine dikkat etmeye ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek diyabette beslenme için oldukça önemlidir.
Diyabette Beslenme Nasıl Olmalı?
Şeker hastaları için beslenme düzeni, şeker düzeyinin kontrol altında tutulması açısından önemlidir. İşte diyabet hastalarına beslenme önerileri:
-
Düşük glisemik indeksli lifli besinleri tercih edin. Lifli gıdalar, sindirimi yavaşlatır ve kan şekerinin düzenli yükselip düşmesine yardımcı olur. Sebzeler, meyveler, baklagiller ve tam tahıllı ürünler lif açısından zengindir.
-
Dengeli bir diyet planı oluşturun. Karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağları beslenmenize dengeli bir şekilde ekleyin.
-
En az 5 öğün olacak şeklinde beslenmenizi planlayın.
-
Şekerli ve işlenmiş gıdalardan kaçının.
-
Düzenli egzersiz yapın fakat aşırı egzersizden kaçının.
-
Kilo kontrolünü sağlayın.
-
Stresten kaçının veya stresle baş etme yöntemleri öğrenin, çünkü stres kan şekerini oldukça etkilemektedir.
-
Alkol tüketimini sınırlayın.
Diyabet ve beslenme düzeni, bireysel ihtiyaçlara ve tedavi planına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle kan şekerini kontrol altına almak ve sağlıklı beslenmeyi öğrenmek için diyetisyen ile birlikte çalışmak önemlidir.