Diyetisyen Gözde Beyza Avıncı ile Yeni Bir Hayata Adım At...

Tiroid Hastalığı ve Beslenme

Tiroid Hastalığı Olanların Beslenmede Dikkat Etmesi Gerekenler

Tiroid hastalıkları, tiroid bezinin normal işleyişini engelleyen veya aşırı aktivite gösteren çeşitli durumları kapsar. Tiroid, boynun ön kısmında bulunan ve hormon üreten bir bezdir. Bu hormonlar, vücuttaki enerji düzeyini, metabolizmayı, kalp atış hızını ve diğer önemli fonksiyonları düzenler. Genellikle, tiroid hormonlarının düzgün bir şekilde üretilememesi veya aşırı üretilmesi, tiroid hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Tiroit hastalığı metabolizma yavaşlaması, kabızlık, deri döküntüsü, saç dökülmesi, kilo artışı, aşırı sinirlilik halinde kendini gösterebilir. Bu belirtilerin görülmesi halinde kişinin diyetisyenine ya da doktoruna ulaşması, tiroid hastalığında beslenme konusunda bilgi alması gerekir. Yazımızda tiroid hastalığı ve beslenme hakkında bilgiler bulacak, tiroid hastaları nasıl beslenmeli sorunuza yanıt alacaksınız.

Tiroid Hastalıkları Kendi İçinde Ayrılmaktadır. Önemli tiroid hastalıkları şunlardır:

Tiroid hastalığı ve beslenme ilişkisi incelenmeden önce hangi tiroid çeşidine sahip olduğunuzu bilmeniz gerekir.

Hipotiroidizm (Tiroid Yetmezliği):

Tiroid bezinin yeterince hormon üretmediği durumu ifade eder. Bu durum, vücuttaki metabolizma hızının düşmesine, enerji düzeylerinin azalmasına, kilo artışına, cilt problemlerine ve diğer belirtilere neden olabilir. En sık rastlanan neden, otoimmün tiroidit adı verilen bir durumdur.

Hipertiroidizm (Tiroid Hiperaktivitesi):

Tiroid bezinin aşırı miktarda hormon ürettiği durumu ifade eder. Bu durum, metabolizma hızının artmasına, kilo kaybına, çarpıntıya, sinirlilik, sıcak basmalar gibi belirtilere neden olabilir. Graves hastalığı, tiroid nodülleri veya tiroid iltihapları gibi durumlar hipertiroidizme yol açabilir.

Tiroid Nodülleri ve Kanseri:

Tiroid bezinde oluşan nodüller, bazen iyi huylu olabilir ancak bazen tiroid kanseri belirtisi de olabilir. Tiroid kanseri genellikle iyi bir prognoza sahiptir, ancak tedavi gerektirebilir.

Tiroidit (Tiroid İltihabı):

Tiroid bezinin iltihaplanması durumunu ifade eder. Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, otoimmün durumlar bu iltihaba neden olabilir. Tiroidit, hipotiroidizm veya hipertiroidizm gibi farklı tiroid bozukluklarına yol açabilir.

Konjenital Tiroid Hastalıkları:

Bebeklerde doğuştan gelen tiroid bozukluklarını ifade eder. Eksik tiroid hormonları, zihinsel ve fiziksel gelişim problemlerine neden olabilir.

Tiroid hastalıkları genellikle belirtilerle tanınır ve kan testleri, görüntüleme testleri (ultrason, sintigrafi), tiroid bezinin boyutunu değerlendirmek için palpasyon gibi yöntemlerle teşhis edilir. Tedavi, tiroid hormon replasmanı, antitiroid ilaçlar, radyoaktif iyot tedavisi veya cerrahi müdahaleyi içerebilir, bu da hastanın durumuna ve tiroid hastalığının tipine bağlıdır. Tiroid hastalıklarıyla ilgili belirtiler farklılık gösterebilir, bu nedenle bir kişi tiroid sorunu olduğunu düşünüyorsa bir sağlık profesyoneli ile görüşmeli ve uygun testlerin yapılmasını sağlamalıdır.Formun Üstü

Tiroid Hastaları İçin Beslenme Önerileri Neler?

Tiroid hastalığı olan bireylerin beslenme düzenine özen göstermeleri önemlidir. Ancak, her kişinin durumu farklı olduğundan, kişiselleştirilmiş bir beslenme programı oluşturmak için bir sağlık profesyoneli veya beslenme uzmanı ile işbirliği yapmak en uygun seçenektir. Aşağıda, genel olarak tiroid hastalığına sahip bireyler için bazı beslenme önerileri verilmiştir:

  1. İyot alımına dikkat edin, aşırıya kaçmayın
  2. Selenyum bakımından zengin besinleri tüketin
  3. Gluten intoleransını kontrol edin
  4. Kalsiyum ve D vitamini ihtiyacını karşılayın
  5. Fermente gıdaları tercih edin
  6. Ispanak, brokoli gibi koyu yeşil sebzeleri dahil edin
  7. Küçük ve düzenli öğünler tercih edinFormun Üstü

Tiroid Hastalıklarında Hangi Besinler Tüketilmemeli?

Tiroid hastalıklarında bazı besinleri sınırlamak veya tüketmemek, hastalığın yönetimi için önemli olabilir. Ancak, bu durum bireyin spesifik durumuna ve tiroid hastalığının tipine bağlı olarak değişebilir. İşte genel olarak tiroid hastalıklarında hangi besinler tüketilmez sorunuzun cevabı:

  1. Soya Ürünleri
  2. Çiğ Lahana ve Kuzukulağı
  3. Fasulye ve Baklagiller
  4. Belirli Miktardan Fazla Keten Tohumu
  5. Kahve ve Çay
  6. Alkol
  7. Rafine Şeker ve İşlenmiş Gıdalar
  8. Gluten İçeren Besinler

Uzman Diyetisyenden Tiroid Hastalığı ve Beslenme Konusunda Destek Alın

Her bireyin tiroid hastalığı ve uygulaması gereken beslenme düzeni farklıdır. Bu nedenle bu besinleri sınırlamak veya tüketmemek kişinin özel durumuna bağlıdır. Size en uygun beslenme düzenini uygulamak ve öğrenmek için mutlaka bir diyetisyenden destek almalısınız.

Tiroid hastaları nasıl beslenmeli ve tiroid hastalığında hangi besinler tüketilmez öğrenmek için bize ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (212) 963 22 69